Valpreventie voor senioren

Jaarlijks worden er 140.000 senioren medisch behandeld voor de gevolgen van een val. Dit betekent dat iedere 4 minuten een senior zodanig ernstig valt dat een medische behandeling noodzakelijk is. Deze medische behandelingen worden veelal uitgevoerd op de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis (89.000 ouderen) en/of door de huisarts (82.000 ouderen).

Uit onderzoek blijkt dat bij een valongeval één op de vijf senioren is gestruikeld, bijvoorbeeld over een voorwerp of een drempel. De valongevallen van senioren veroorzaken in 36% van de gevallen verwondingen aan de onderste ledematen, één op de zeven slachtoffers wordt op de Spoed Eisende Hulp behandeld voor een heupfractuur. Vooral de oudere senioren vanaf 75 jaar hebben een groot risico op een heupfractuur door een valongeval.

De groep zelfstandig wonende senioren worden onderverdeeld in twee groepen. De Best Agers zijn zelfstandig wonende senioren van 55 tot 74 jaar, de Kwetsbare Thuiswoners zijn de zelfstandig wonende senioren van 75 jaar en ouder.

Ruim vier van de tien Kwetsbare Thuiswoners en drie van de tien Best Agers loopt het letsel op in huis, bijvoorbeeld in de woonkamer of de slaapkamer, op straat loopt slechts één op de zeven senioren letsel op.

De ernst van het letsel wat ouderen oplopen bij vallen wordt vaak onderschat. Het gaat hier niet alleen om een ziekenhuisopname in verband met een heupfractuur, maar ook dat het genezingsproces op latere leeftijd langzamer gaat en dat de klachten bovendien vaak van blijvende aard zijn. Daarnaast worden mensen na een ernstige val angstig voor een nieuwe val, waardoor het risico op een volgende valpartij groter wordt. Bovenstaande heeft er voor gezorgd dat er werkgroepen ‘valpreventie’ in het leven zijn geroepen met als doelstelling:

 • verminderen van het valrisico en valincidenten
 • de samenwerking tussen professionals verbeteren op het gebied van valpreventie.

Zie ook:

Gelukkig kunt u zelf veel doen om een ongeval in huis te voorkomen, er worden over dit onderwerp voldoende brochures uitgegeven. Daaruit blijkt dat verlichting in huis een grote rol speelt, met name op plaatsen en tijden waar de gevolgen het grootst zijn. Denk daarbij aan:

 • trappen
 • overloop (met een trap naar beneden)
 • slaapkamers (plaatsing onder het bed)
 • garage / berging (voor het zoeken naar de lichtknop).
 • buitenverlichting (tegen inbrekers, maar ook om drempels zichtbaar te maken).

Functionallight heeft hiervoor een aantal oriëntatielampen in het assortiment. Deze lampen hebben twee belangrijke kenmerken:

 • ze werken alleen als het lichtniveau slecht is (door middel van een daglichtsensor)
 • ze gaan alleen aan als er beweging geconstateerd wordt, en gaan weer automatisch uit (meestal na 2 minuten, soms is dat ook instelbaar).

De lampen op deze website werken op LED en batterijen, waardoor U onafhankelijk bent van een stroompunt, en door het lage stroomverbruik van de LED de batterijen niet vaak hoeft te verwisselen. Deze lampen zijn geschikt voor oplaadbare batterijen, echter adviseren wij wel om dan gebruik te maken van moderne Low Self Discharge batterijen (op deze website zijn dat de MaxE batterijen van het merk Ansmann). Dit omdat standaard oplaadbare batterijen (NiCd en NiMh) uit zichzelf 5-10% van hun vermogen per week verliezen.

Overige adviezen:

 • gebruik op de trap geen voetlicht maar plafondverlichting of spotjes met sensoren, omdat als U naar beneden loopt het voetlicht te laat reageert; voorbeelden van geschikte trap lampen zijn:
 • de enige lamp die wij adviseren als voetverlichting op een trap is de GEV360: de sensor van deze lamp is te richten, zodanig dat deze zowel naar beneden als naar boven 'kijkt', daarnaast schijnt de lamp naar beneden waardoor de trede goed verlicht wordt
 • indien U plafondverlichting of spotjes monteert, hang deze bovenaan de trap aan een muur, zodat deze zowel reageert als U naar boven als naar beneden gaat
 • nadeel van een plafondlamp is dat U mogelijk in de lamp kijkt als U naar boven loopt.